Реставрират гробницата, открита при ремонт пред входа на СО

Мисия София

11-10-2018, 11:14

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Достъпът до гробната камера на улица "Московска", непосредствено до общината и храм "Света София", засега е много труден

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време на ремонтни дейности пред входа на Столичната община. Въпреки трудния достъп до находката екипът ни се спусна под земята, за да снима уникалните стенописи по купола, предава БНТ.

"Нашата наука е пълна винаги с изненади. Тук, при строителни работи на тротоара, буквално край нашата светиня-кръстител на града - се откри почти под повърхността тази изключително интересна късноантична гробница, която се датира най-вероятно в 5. век", обясни Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София.

Достъпът до гробната камера на улица "Московска", непосредствено до общината и храм "Света София", засега е много труден. Под земята на тротоара се слиза със стълба през малък отвор в тротоара. Това, което може да се види обаче е уникално.

Изненада за археолозите са добре запазените стенописи по купола, идентични с тези на гробницата на Хонорий пред храма "Света София".

"Най-вероятно един и същ майстор или едно ателие е работило тук и е изписвало гробниците на по-богатите родове. Става дума за фамилна гробница, те много рядко са индивидуални. Тук виждаме едни класически за този период кръстове, изпълнени с червен цвят на светъл фон, също така малки флорални мотиви, символизиращи градината на рая, която в ранното християнство много често темата на изображенията на такива места е именно свързана с вечния живот в райската градина. Те са един особен стил, който заменя стария, така наречен 4. помпеански, късноримски стил, който имитира тази украса, която биха си сложили в къщите, където живеят. Жизнерадостни фрески с цветя, с тип ежедневно възприемане на света", коментира доц. Чобанов.

Следите от бетон по купола говорят, че през годините гробницата е намирана, но не е предизвикала интерес.

"За съжаление от 9 септември до края на 70. години тук, в града, римските останки са третирани по един доста притеснителен начин. На много места те са направо разрушени без археологически проучвания, на други места са намирани и без проучвания са заравяни. Вероятно още в края на 80. години, когато тук е изграждан един много сериозен колектор, това е бетонен кожух, най-вероятно са опъвали секретни тогава кабели и същият този колектор е ударил и гробницата на Хонорий, която се намира на 20-30 метра оттук. Най-вероятно тогава са я открили, но не е проучвана, зарита е отново", обясни още той.

"Минават едни водопроводи пред нея, те са разбили тази част от свода, благодарение на което сега ние успяхме да влезем вътре и да проучим мъничкото, което беше останало все пак. Т.е. няколко индивидуални кости от евентуалните полагани мъртви навремето. Тъй като след многократните влизания тук при предишни години всичко е било изнесено, разбито. Подно ниво не се установи, но се фиксираха и вече работи реставратор, който фиксира запазените до момента флорални орнаменти на стенописването и двата кръста в Изток и Запад на сводното съоръжение и както и още един фрагмент от кръста в Север, който много малка част от него е запазена", обясни археологът Юниан Мешеков.

Най-вероятно заможна фамилия е притежавала гробницата. Все още обаче не се знае името ѝ. По гробната камера няма надписи. Археологическата експедиция открива много завършени надгробни плочи, но без текст. Подреждайки пъзела на историята наблизо вероятно е имало и каменоделно ателие с много голяма дейност.

"Неговите заготовки ги намерихме на няколко места, включително и вградени при изграждането на пода на 5. храм. Така че виждаме как на това място векове наред е кипял духовен живот, свързан със задгробния живот и християнския рай, както вярват много хора и днес", каза зам.-кметът на София.

"Ще се опитаме изцяло да съхраним функцията на тротоара, да може да се преминава свободно тук, в района на храма, и същевременно да представим по най-добрия възможен начин това, което е буквално под краката на преминаващите", добави той.

Крайният резултат ще видим през следващото лято.