Пътуващ фестивал акостира в Пловдив

Гостува четвъртият пътуващ фестивал за изпълнителски изкуства

От 13 до 19 октомври в Пловдив ще се състои Четвъртият фестивал за изпълнителски изкуства „Квартална сцена“. Събитията от програмата ще се случат в Царсимеоновата градина до Пеещите фонтани, в двора на детския отдел към РНБ „Иван Вазов”  и в  Залата на РНБ „Иван Вазов”, а входът е свободен.

Акцент в програмата е закриващото събитие - на 19 октомври звездата на българския театър и кино Ицко Финци ще представи пред пловдивската публика своя авторски моноспектакъл „Като в кабаре”, в който актьорът влиза в различни роли, партнирайки си с любимите роял, цигулка и акордеон.

 Проектът „Квартална сцена” е фестивал за изпълнителски изкуства, който пътува из различни населени места в страната. Той има три предходни издания в Самоков, Елин Пелин и Ихтиман. Неговата цел е да среща малки и големи зрители с разнообразните форми на театралното изкуство. Фестивалът ще предложи разнообразна артистична програма предимно на открито. Артисти от различни градове ще представят както театрални представления така и занимателни работилници и игри.

Проектът се реализира от Сдружение 7 Акт в партньорство с Регионална народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив, Фондация „Асоциация Информбюро”, Фондация „Арт Офис” и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Програма:

Събота 13.10.

Цар-Симеонова градина до Пеещите фонтани

11 ч. Игрите на квартала

игри за деца от 4 до 14г с Малка театрална компания

Продължителност 60 мин.

Кварталът,.. мястото където започва всичко – приятелите, спомените и игрите. Игри, които играем на задната уличка, в двора или зад блока. Игри, които нямат нужда от много приготовления. Само ластик, топка, пръчка или може би някоя счупена керемида вместо тебешир. Живите игри, в които да обелиш коляно е геройство, а да покатериш дърво – подвиг. Игрите на квартала – простички, вдъхновяващи и незабравими.

17 ч. Каквото направи дядо, все е хубаво

Малка театрална компания

Представление за деца (4-7)

Продължителност 45 мин.

Режисура: Емил Йорданов

Сценография: Инид и Стафан Бьорклунд

Костюми: Инид Бьорклунд

С участието на: Десислава Йорданова, Георги Тенев

Спектакъл по едноименната приказка на Х. К. Андерсен - една история за най-хубавото нещо в живота - любовта.   Освен да проследят забавните перипетии на главния герой, зрителите ще могат и да се запознаят с различни видове кукли – естрадни, мимиращи и импровизирани, което прави преживяването още по-пъстро и атрактивно.

19 ч. Огнен спектакъл

Цирково дуо BarbaroniTe, Бургас

За цялото семейство

Продължителност 40 мин.

Цирковите артисти Елена и Пенчо Гуджерови комбинират атрактивни акробатични елементи с музика и огън, като постигат впечатляващи светещи фигури. Майсторското владеене на специфичните техники на въртене на различни уреди е в основата на зрелищния спектакъл, който има за цел да подчертае мощта на природната стихия.

Неделя 14.10.

В двора на детския отдел към РНБ „Иван Вазов”

11 ч. Кукли от театралната сцена

Детско ателие за изработка на кукли с Арт Ленд

Продължителност 50 мин.

*Ателието е с капацитет 50 деца

Артистите от екипа на Арт ленд са разработили специално ателие, в което децата сами изработват меки кукли. Заедно с професионален художник и куклен артист, екипът помага на децата да активират въображението си и да превърнат в реалност своите вълшебни приятели – животни, извънземни, принцеси и всякакви чудати същества.

Цар-Симеонова градин до Пеещите фонтани

17 ч. Балон, като слон

Детски интрактивен спектакъл със сапунени мехури на Коле Китанов

Продължителност 45 мин.

Със своята магия и пъстроцветен чар сапунените мехури винаги са любима игра на децата. В това шоу главните герои се раждат на мига от сапунената пяна. Чрез различни номера, състезания и игри, балоните  разкриват тайните си, потапяйки децата в невероятния свят на  слона балон и неговите причудливи приятели.

Петък 19.10.

Залата на РНБ „Иван Вазов”

19 ч. Като в кабаре  

Моноспектакъл на Ицко Финци

Пордължителност 90 мин.