Цветанов за реакциите след yбийствоto: Това беше хибридна атака

Животът

13-10-2018, 11:54

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

У нас била подкрепяна от този, които искат хаос

Хибридна атака срещу България видя Цветан Цветанов във вълната от медийни и политически коментари из целия западен свят след убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Основната версия, тиражирана от западните медии, беше, че тя е била ликвидирана заради работата си, като след залавянето на заподозрян се наложи на много места информацията да бъде коригирана.

„За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света”, заяви пред БиТВ Цветанов. По думите му хибридната атака е било подкрепена и от „немалко хора, които смятат, че биха могли да извлекат политически дивидент или създаването на хаос да им гарантира някакъв политически път”.

Цветанов подчерта, че не е имало как разследващите да подават на медиите информация, защото това би компрометирало разследването и би поставило в риск още хора.

„Мога да кажа, че това беше изключително неприятен повод да бъде очернена страната ни и аз съм убеден, че във времето всички трябва да си направят извода, че когато говорят срещу страната ни, европейските и българските политици трябва да преброят до 10, преди да кажат мнението си по даден казус”, отбеляза Цветанов.

По думите му премиерът Бойко Борисов е направил „емоционално изказване” за българската подкрепа за Манфред Вебер (ЕНП) като кандидат за шеф на еврокомисията: „Не е нормално по този начин да се държим с партньори, по този начин да злепоставяме нашата страна”.

Той допълни, че коментарите за „Джи Пи груп” също са част от хибридната атака, тъй като не е вярно, че корупцията генерира всички процеси за развитието на страната. Цветанов отбеляза, че ОЛАФ е давала за пример България като държава, която обработва най-много сигнали за злоупотреби.