Криминален психолог: Всички са способни да извършат убийство

Животът

13-10-2018, 14:58

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Всичко зависи от степента и обстоятелствата

Всички са способни да извършат убийство. Всичко зависи от степента и обстоятелствата. Това коментира за Нова Телевизия криминалният психолог Росен Йорданов.

„В моя опит в работата ми съм се натъквал на удивителни случаи. На хора толкова приятни за околните, спокойни, а са способни да извършат неочаквани за тях неща. Всеки е способен да го извърши, зависи в какъв момент и в какво състояние е изпаднал”, коментира бившият заместник-директор на Института по психология към МВР.

Що се отнася до убийството на журналистката Виктория Маринова и убиеца й, Йорданов заяви: „В човешкото поведение има закономерности. Трудно ми е да повярвам, че има подбудителство, че има съучастие в самото деяние. В огромен процент от случаите, когато става дума за такова деяние, то обикновено е дело на един човек, воден от собствения си нагон и импулс. 99% от тези хора са вменяеми”.

„Думата психопат ще я обясня за 100-ен път. Това е занижен респект към нормите, правилата. Това е неспособност да удържаш собствените си желания в обществено приемливите коловози”, коментира Йорданов. „Със сигурност има и генетични фактори, и фактори, свързани със средата, възпитанието, влияния. Силно се съмнявам, че подобен тип характери ще изчезнат от обществото”.

По думите му такива хора не се разпознават от първия път. „Станахме много толерантни към психопатните прояви в ежедневието. Най-лесно е да се качите да карате автомобил и ще се натъкнете на изключително психопатни прояви в хората”, заяви Йорданов.