Нов ехограф диагностицира най-малките пациенти на МБАЛ "Св. Мина“

Апаратът е дарение за детското отделение от "Българската Коледа“

Модерен ехограф работи от вчера за май-малките пациенти на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив, съобщи управителят на болницата д-р Генади Странджев. Апаратът е дарение за детското отделение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и е инсталиран по-малко от седмица след като д-р Странджев и представители на още 21 лечебни заведения от цялата страна официално подписаха договорите за дарения на медицинска апаратура.
Освен абдоминални /коремни/ ехографии и ехокардиографии на детските сърца, чрез трети трансдюсер новата придобивка дава възможност и за трансфонтанелна ехография при новородените за откриване на мозъчни патологии.
„С новата апаратура можем на място да изследваме децата с кардиологични проблеми, които досега изпращахме в УМБАЛ, ще ни помогне при диагностицирането на бионефритите, нарушенията и заболяванията на урогениталната система. Трима от нашите педиатри са обучени и сертифицирани за работа с ехограф, така че веднага започваме пълноценна работа в полза на малките ни пациенти“, коментира завеждащата детското отделение д-р Димитрия Милушева.
Управителят д-р Странджев е категоричен, че базата на „Св. Мина“ ще продължи да се развива и модернизира. Като пример той посочи сериозните успехи на екипа в областта на детската ендокринология, която в развитите европейски страни придобива все по-голямо значение. При много пациенти вече се изследва потенциалният риск от развитие на диабет тип 2.
Според него преструктурирането и сливането на двете общински болници ще осигури на пловдивчани по-ефективно и качествено лечение. В детското отделение сега има 38 легла, 13 от които са в кърмаческото. Работят високо квалифицирани педиатри, сред които трима лекари с тесни специалности детски ендокринолог, нефролог и алерголог, както и 11 всеотдайни медицински сестри.
„Работим 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Във всеки миг сме готови да приемем пациенти за изследване и лечение“, увери д-р Милушева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"