Катуница гласува против добива на инертни материали

50 на сто от имащите право на глас са се включили в референдума

В Катуница 50 на сто от имащите право на глас са се включили в провелия се референдум относно бъдещето надобива на инертни материали в района, предаде БНР Пловдив. Това означава, че е преминат изискуемият праг от 40% за валидност на допитването. 

Деветдесет и осем на сто от участвалите във вота са се обявили против концесията. Тя беше предоставена на дружество с решение на правителството от февруари, като определеният терен за добив на инертни материали е 235 декара. Най-голяма част от тази площ е от землището на Катуница. 

До насрочването на референдума се стигна след  одобрение от местния парламент на община Садово.

След като станаха известни резултатите от гласуването, председателят на Общинския съвет Атанас Телчаров каза:

"Днешния вот го преценявам като много позитивен за всички от населеното място и всички в региона. Хората излязоха, защитиха мнението си. Следващите действия на местната власт и мои лични, като председател на Общинския съвет, - задължен съм в тридневен срок да обявя резултатите, които ще излязат с решение на Общинската избирателна комисия и от наша страна ние ще искаме незабавно Министерският съвет да отмени своето решение от февруари месец, което дава разрешение в местност "Кацара" да се добиват инертни материали."