Как да се реши проблемът със затлъстяването при децата

Животът

15-10-2018, 10:28

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

България не е изключение от останалите европейски страни - делът при учениците е 30%

Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейската асоциация за изследване на затлъстяването, България е сред първите четири страни по детско затлъстяване наред с Гърция, Чехия и Великобритания. Тревожната статистика в Сутрешния блок на БНТ коментираха доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи, и зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.

"За съжаление, освен при възрастните, действително има проблем и със затлъстяването при децата. България не е изключение от останалите европейски страни - делът при учениците е 30%", обясни доц. Рангелова.

"Всеки лев за спорт и физическа активност, е лев, спестен от здравеопазването. Обездвижването е главната причина за затлъстяването при децата, а училището е мястото, където те трябва да спортуват повече и да се движат", категоричен е Андонов.

Според него, три часа физическо възпитание на ден не са достатъчни, а материалната база трябва да разполага с повече възможности за спорт за децата.

Виктор е третокласник в 51 СУ. Денят му започва в 7 часа. До обяд е на занималня, а след това започват учебните часове. Той и останалите деца, които са записани на занималня, прекарват по 10 часа в училището почти всеки ден. Учебните часове по физкултура за цялата седмица обаче са само три.

За разлика от малкото заложени в учебната програма часове по физкултура, обядът в училищния стол е обилен. Днешното здравословно меню в 51 СУ включва постен гювеч, пиле със зеле и супа с кротони.

Ако повечето ученици от началните класове, пазаруват от лавката "от време на време", то по-големите се хранят основно с пакетирани храни и сандвичи.