Какво е решението за проблема с белодробните трансплантации?

Животът

16-10-2018, 11:44

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

На този етап този проблем в България абсолютно няма решение и няма да има скоро

Трима души починаха през последните 2 седмици, докато чакат трансплантацията, която държавата не може да им осигури. У нас такива трансплантации не се правят. Допреди година държавата изпращаше пациенти в болница в Австрия. След това договорът изтече, не беше преподписан. Гост в Сутрешния блок на БНТ - Георги Костов от асоциация "Пулмонална хипертония".

"На този етап този проблем в България абсолютно няма решение и няма да има скоро решение",обяснява Георги Костов от асоциация "Пулмонална хипертония".

"Като казвам в България имам предвид нещата, които се говорят от няколко дни за идеята за правене на белодробни трансплантации в България съвместно с дадена клиника, това просто не е решение за тези хора, които в момента чакат", поясни той.

"Това е твърде нереалистично да се случи в кратки срокове, като кратки срокове аз имам предвид не месеци, а години", допълни Костов. Той даде пример със Словения, където са стартирали тяхната съвместна програма през 1997 година заедно с Виена, през 2003 са направили първата едностранна белодробна трансплантация и едва преди 2 месеца са направили сами в Словения първите две двойни белодробни трансплантации.

Що се отнася до това да дойде екип от чужда болница и да направи операцията в България, Костов уточни, че не става въпрос само за операцията, но и за предоперативното поддържане на пациента, както и за следоперативното. "Ние нямаме такива специалисти, които да извършат следоперативното възстановяване", категоричен е Костов.

"Идеята за стартиране на такава програма е чудесна, но тя трябва да върви паралелно с намирането и подписването час по скоро с клиника, в която да се трансплантират българи", заяви Георги Костов.