Колко опасни са пластмасовите чаши, чинии и сламки?

Животът

17-10-2018, 12:44

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Плажовете у нас са задръстени с чаши, торбички и фасове

Можем ли да живеем без без пластмасови торбички и кутийки - гости по темата в Сутрешния блок на БНТ Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери" и Деница Петрова от "Грийнпийс" България.

"Черно море, за съжаление, не е пропуснато от тази криза на отпадъците, която имаме в целия свят", обясни Деница Петрова от "Грийнпийс" България. "Проблемът е, че пластмасата, веднъж попаднала в морето, се разгражда на все по-малки и по-малки частици и става микропластмаса", коментира Петрова и допълни, че проби са показали, че и в Черно море има микропластмаса. Деница Петрова допълни, че плажовете у нас са задръстени с чаши, торбички и фасове - "от варненския плаж за два часа успяхме да съберем 4500 фаса".

Тя приветства мерките на ЕК, защото пластмасата за еднократна употреба има алтернативи, може да се намалим използването й и да не се замърсява околкната среда по толкова драстичен начин.

Според Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери" обаче за част от продуктите, включени в директивата, все още не съществуват алтернативи, за да бъде ограничена тяхната употреба или изцяло забранени. "Все още е рано да се говори кои продукти ще бъдат забранени", обясни тя.