Избрани Новини
"Ловци на храна“ показват рецепти от Горнотракийската низина
17-10-2018, 12:00
Снимка:БТВ
Автор:plovdivutre
Още по Темата:MoMA се пренася в Старо Железаре
Започва Фестивала на муралите (стенописи) в село Старо Железаре
Първа спирка ще бъде село Старо Железаре
Тази неделя от 12:30 часа по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Горнотракийската низина. Сред плодородните земи на Тракия „ловците на храна“ ще разкрият защо регионът е известен със своите рецепти за колбаси, какви са спецификите на католическите рецепти и ще разкрият тайните на тракийския култов комплекс в Старосел.
Първа спирка на „Ловци на храна“ ще бъде село Старо Железаре, където местните приготвят вариация на шарената сол. За да спазят традицията, Събин ще се впусне в търсене на най-вкусната питка, а баба Донка ще му покаже и съставките на вкусната подправка. Любезната домакиня ще покаже и как приготвя специфичният за региона бабек, който Андре оприличава на испанското чоризо, макар че то е малко по-пикантно на вкус. Chef Токев ще посети и тракийския култов комплекс Старосел, който представлява най-голямото струпване на храмове и гробници от тази епоха в България. Топ кулинарят от журито на MasterChef ще разкрие пред зрителите на bTV, че от общо 120 могили са проучени едва 22.
В католическото село Житница „ловците на храна“ ще посетят технологът Панчо, който събира интересни рецепти за колбаси. Той ще сподели, че младите хора с радост остават да живеят там поради наличието на работа и добри икономически условия, но отчасти и заради религията им. Chef Токев с нетърпение ще се включи в кулинарни експерименти, откривайки разликите между родопската и македонската наденица. Готвачът ще приготви крем супа от пресен грах с печена наденица, а помощникът му ще се обърне към леля Мария с молба за „етърник“ и люти чушки. Втората рецепта на Андре ще представи берлинския прочит на рецепта с месния деликатес, а домакинята ще му покаже традиционните великденски курабийки.
Какви тайни крие тракийският големият храм на Четиньова могила, с какво са по-различни плоските праскови и как изглежда дървото на райската ябълка? Защо салатите на римляните са били от плодове и как са ги овкусявали, каква е разликата между родопската и македонската наденица и виреят ли в България фъстъци – на 21 октомври от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.
Топ Новини