Фандъкова участва във форум за гражданското участие в Дунавския регион

Мисия София

18-10-2018, 09:27

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Столична община си партнира с проектен консорциум, обединяващ 12 партньора от 7 различни европейски страни

В глобален план изпълнението на Дунавската стратегия трябва да превърне региона в привлекателно място за живеене, което предлага добри възможности за работа, чиста природа и богат културен живот. Фокусът е в сътрудничеството и оползотворяването на общите възможности като например доизграждане на транспортни връзки, намаляване на замърсяването и опасността от наводнения, ограничаване на зависимостта от доставчиците на енергия, справяне с демографските промени и др. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на форума разширяване на сратегиите за гражданско участие в Дунавския регион, съобщават от общината.

Организатор е Форум гражданско учсстие София се нареди на второ място в класацията "Европейски градове и региони на бъдещето - 2018/2019 г." в категорията "големи градове на бъдещето" по критерия ефективност на разходите и е в Топ 10 на Източноевропейските региони на бъдещето. Гражданското участие и включването на професионалните общности, науката и бизнеса в процесите на вземане на решения за града е един от основните принципи, които ръководят работата ни, посочи кметът на София. Тя съобщи, че са създадени няколко консултативни съвета към кмета, а именно по Бизнес и инвестиции, по Наука, иновации и технологии, Младежки консултативен съвет, Съвет по туризъм. Това са форуми, на които дискутираме важните за града проекти и насоки за бъдещо развитие и секторни политики.

Специална програма за развитие на гражданския сектор - Програма Европа, по която до момента сме подкрепили 446 неправителствени организации, с 283 проекта. Столична община изпълнява и проект, финансиран по Програма „Дунав“ с наименование „Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион" (New Generation Skills). Благодарение на проекта бе разкрита лаборатория за иновации с цел развиване уменията на младите хора за иновации и предприемачество.За разработката на проектното предложение, Столична община си партнира с проектен консорциум, обединяващ 12 партньора от 7 различни европейски страни - Австрия, Словения, Чехия, Унгария, България, Румъния и Сърбия, с водещ партньор Будапеща.