Учеличава ли се употребата на наркотици сред децата?

Животът

21-10-2018, 15:14

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Колко от младежите посягат към опасните вещества?

Хлороформ, кокаин, метамфетамини - известно е, че тези вещества са изключително опасни и дори смъртоносни. Към тях все по-често посягат деца.

Всяко десето дете у нас посяга към дрогата. Това са последните данни на Агенция "Митници". В световен мащаб тенденцията е дори по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%, съобщава Нова Телевизия.

У нас вероятно заради ниската цена марихуаната е най-масовият наркотик сред малолетните. Освен тревата децата опитват и различни синтетични наркотици като амфетамини и метамфетамини. Има случаи, при които нартокиците са скрити в сладкиши, шоколади и дори в желирани бонбони. Още на 12 години, те вече са пробвали синтетика и дизайнерска дрога. Всеки наркотик е опасен, но синтетичните изместват хероина и кокаина от пазара. Наркодилърите стават все по-избретателни, като атакуват децата през социалните мрежи и нови мобилни приложения.

"Когато се срещаме с децата ги съветваме да не взимат абсолютно нищо от непознати, тъй като наркотрафикантите се опитват да достигнат до тях по различни начини", заяви ръководителят на отдела "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.