Станаха ясни финалистите в конкурса „Мениджър на годината 2018”

Парите

22-10-2018, 16:49

Снимка:

FIBank

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Носителят на приза ще бъде обявен на тържествена церемония на 12 ноември

Номинациите за 11-то издание на конкурса „Мениджър на годината” бяха официално обявени днес на церемония в Софийската опера и балет. Генерален спонсор на събитието е Fibank.
Традиционно до финала достигат 10 мениджъри. Тази година те бяха излъчени измежду 65 кандидати, които са висши ръководители от 24 сектора на икономиката. От всички, подали документи за участие, най-много са лидерите от IT индустрията - десет, от търговията - седем, от машиностроенето - пет.

„Бих казала, че тази година отново конкурсът „Мениджър на годината“ е изключително оспорван, защото забелязвам тенденция на все по-добри кандидати, които участват в него и тази тенденция наистина ме радва. Смятам, че това са едни истински лидери, които имат изключително сложни задачи да управляват и да правят успешни компаниите си в един много динамичен свят, в който промените са ежедневни. Осен това, както казаха и самите участници в конкурса, един от основните фактори за успех на компаниите несъмнено е мотивацията на екипите“, заяви Силвия Пенева, управляващ съдружник на консултантската компания, която оценява участниците.

Оценката се прави по специално разработена за конкурса методология. За крайния резултат водеща роля от 50 % имат финансовите постижения на компаниите, 40% се падат на добрите корпоративни практики и политики и 10 % е тежестта на оценката от личностните характеристики на участниците.

„Ние селектираме кандидатите на базата на няколко критерии – а именно те да са на управленска позиция през последните две години, над 50% от времето да прекарват в България и съответно да управляват компании с 50 и повече служители, да имат приходи над 20 милиона лева“, допълни Силвия Пенева.

На втори етап се извършва селектиране по показатели като финансови критерии, корпоративни управленски политики и практики, въведени в компанията. На този етап се излъчват и десетте финалисти, които влизат в третата фаза на надпреварата, при която се излъчва и крайният победител.

Предстои третият решаващ кръг, в който се оценяват личностните качества по т.нар. 360-градусова оценка, в която се правят специализирани интервюта с всеки от финалистите, техни служители и партньори. Изготвените крайни оценки се валидират от Обществен съвет.

„2008 година беше за първи път организиран конкурса. Оттогава насам имаме едни изключително силни участници, които показват как българският бизнес се развива. Ако преди 10, 11 години БВП на България беше малко над 64 милиарда, в момента говорим за 100 милиарда, тоест имаме почти двойно нарастване. Когато расте икономиката ни, българските лидери могат да показват все по-добри резултати, вследствие на което на финала достигат онези компании, които са показали обороти, печалби, доволни служители, добри управленски практики и се радват на вниманието и уважението на обществото“, заяви д-р Венцислав Савов, редактор мениджмънт на списание „Мениджър“.

Славов обясни, че има две жени – лидери, които стигат до финала, както и един чужденец.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен