Компютърно пространство 2018

Мисия София

25-10-2018, 15:27

Снимка:

computerspace.org

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Форумът за компютърни изкуства Computer Space („Компютърно пространство“) се провежда 30 години и е най-голямото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Организира се от Студентското общество за компютърно изкуство (СОКИ) в партньорство с организации и институции.

Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община.

От 25 до 27 oктомври в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Централния военен клуб ще се състои фестивалната част на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ (computerspace.org), където ще има серия от изложби на компютърна графика, анимация, интерактивни изкуства, електронна музика, семинари, демонстрации и връчване на наградите от конкурсната част. Посетителите ще имат удоволствието да видят множество презентации, изнесени от експерти в областта на дигиталното изкуство на световно ниво. Форумът е некомерсиално събитие, показващо световните тенденции в областта на компютърните изкуства, с образователна насоченост към студенти, ученици, експерти и артисти.

Основни акценти в тазгодишния фестивал са теми като „Предизвикателствата на 3D-визуализацията“, „Стари и нови медии“, „2D-илюстрация и анимация“, „Гугъл гараж“, „Биоизкуство“, „Разработване на дигитални артпроекти“, „Визуални ефекти“ и представяне на някои от проектите и авторите на конкурса Computer Space. По повод 30-тото юбилейно издание на „Компютърно пространство“ се организира ретроспективна изложба в Галерия на открито в парка пред НДК (алеята до бул. „Фритьоф Нансен”). В нея са представени някои от наградените проекти от последните пет години, както и информация за историята на събитието.

На 25 октомври (четвъртък) от 11.00 ч. Центърът за култура и дебат „Червената къща“ (ул. „Л. Каравелов“ № 15) ще отвори врати за посетители. Семинарната програма ще започне с презентации и демонстрации на 3D-визуализации. Как инструментариумът и процесите влияят на крайното изображение ще разкажат младите фотографи Ивайло Стоянов и Кеворк Ванлян. Млади и амбициозни артисти ще ни покажат вижданията и идеите си относно 2D-илюстрацията и анимацията. Поканени са Иван Апостолов и Илияна Бачева да ни разкажат за Интернет присъствието и защо то е толкова важно в днешни дни – „Гугъл гараж“. През целия ден ще може да бъде разгледана изложбата на Кристина Стоянова – Foxy Days. Тя ще изнесе и презентация, в която ще каже какво я е мотивирало да създаде илюстрациите. Лора Шопова ще покаже своята интерактивна инсталация “Mechanics of Relationships”. REDVERTEX ще изложат 3D-визуализациите на архитектурни обекти. Учениците Александър Петров, Петър Герасимов и Теодор Станишев от ТУЕС ще покажат проекта си в сферата на софтуерното и гейминг развитие. Демонстрации на 3D mapping ще допълват изложбите. Една от атракцците е изложба на иновативни смарт играчки с голяма степен на свобода на движение и изкуствен интелект.

В петък (26.10.2018 г.) ще се проведе семинар на тема „Биоизкуството“, в който ще участва Валентин Велинов от БАН. Следва най-мащабното събитие в програмата, изцяло с чуждестранно участие на артисти, програмисти и музиканти. Победителите от конкурса, както и лектори, ще изнесат презентации за проектите, които са създали. От студио WorldWide FX ще ни покажат технологиите и методите за визуални ефекти, използвани, за да се създаде една от мегапродукциите на световното кино – “Hitman’s Bodyguard”. И не на последно място – ще бъдат представени някои проекти в средата на тяхното развитие – последният проект на Студентско общество за компютърно изкуство Mobile Digitizing. Виктор Кетипов и Венелин Шурелов ще изнесат презентации за това как се започва и как се завършва един такъв проект, както и всички детайли по време на реализацията. Марин Петков от МП-студио ще покаже магията на 3D-мапинга.

На 27-ми октомври (събота) от 17.00 ч. започва Церемонията по награждаването на участниците в конкурсната част. Тя ще се състои в зала „Концертна“ на Централния военен клуб. Участват над 100 проекта от над 10 страни, наградите се връчват от представители на изкуството, политици и учени.

Форумът е напълно безплатен, след регистрация на сайта на „Компютърно пространство“.

„Компютърно пространство“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.