Баневи арестувани в Ница

Животът

26-10-2018, 16:46

Снимка:

facebook

Автор:

radeva

Всичко от Автора

Задочно са привлечени към наказателна отговорност

В 8.50 часа местно време във френския град Ница са арестувани бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения. Това съобщи официално заместник-главният прокурор Иван Гешев. Двамата са задържани въз основа на издадена европейска заповед за арест. Баневи са привлечени задочно към наказателна отговорност по разследване, свързано с приватизирания завод „Полимери“ АД.
Досъдебното производство е за длъжностни престъпления, данъчни престъпления, пране на пари, престъпно сдружение.

До два дни се очаква и подробна информация от Специализираната прокуратура, съобщи още Гешев. Той обясни, че основният предмет на разследването, което е от 2 месеца, е източването на завод „Полимери“. „От 1800 работници и техните семейства, в момента там се изхранват нула“, допълни Гешев.Той благодари на френските си колеги за съдействието и за ползите от съвместната работа за българските органи на реда.

По-рано през деня от прокуратурата съобщиха, че се извършват следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. "Полимери" беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност.

В момента следователи от Отдел "Следствен" на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления, свързани с дейността на приватизирания завода.