Награди за отличниците в инициативата Европейска седмица на програмирането

Мисия София

29-10-2018, 12:57

Снимка:

mon.bg

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Над 24 000 деца от 55 населени места се включиха в Европейската седмица на програмирането, която се проведе от 6 до 21 октомври 2018 г. по инициатива на Европейската комисия. В България бяха проведени близо 600 инициативи в училища в цялата страна. Участниците в инициативите направиха своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането.

Всяка една инициатива беше интересна и уникална, насочена към важни умения, на които ще разчитаме за бъдещето, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на награждаването на най-активните участници. По думите през следващите години и десетилетия светът да търпи дигитални трансформации и всички сектори ще бъдат провокирани от изкуствения интелект и развитието на технологиите. Днес ставаме все обвързани с кодирането - то е не просто техническа дейност, а малко или много оформя и обществото, в което живеем, добави министърът на образованието и науката. Той посочи, че предизвикателството пред образователните системи е да направят така, че все повече деца да придобият умения за кодиране. Министър Вълчев специално подчерта като положително сътрудничеството за първи път между висше училище и детска градина в Габрово. Инициативите бяха свързани със забавни дейности по програмиране, визуално/блоково програмиране, разработване на софтуер, дизайн на игри, разработване на мобилни приложения, уеб програмиране, роботика, 3D печат и др. дейности, свързани с дигиталната компетентност. Най-голям интерес сред децата предизвика възможността да намират решения за мобилни телефони.

Министерството на образованието и науката отличи с грамоти първите пет в различните категории.

Училища с най-много регистрирани и реализирани събития са 137 СУ "Ангел Кънчев" – София, СУ "Васил Левски" в Карлово, СУ"Цар Симеон Велики" във Видин, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Специална грамота получи и детска градина „Арабела“ във Видин.

В категорията „Учител с най-много разработени и предоставени ресурси“ бяха отличени Деяна Пейкова и Марина Матанова от ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски, Цветанка Тодорова от ОУ "Цар Симеон Велики" във Видин, Габриела Чотова от ЧПГ "АК-Аркус" във Велико Търново, Мария Кирилова от ЧПГТП "Райко Цончев" и ЕГ "Гео Милев" в Добрич и Мариета Христова от СУ "Васил Левски" в Елин Пелин.

Най-много реализирани партньорски инициативи с училища от България или от чужбина имат СУ "Васил Левски" в Карлово, ППМГ "Академик Иван Ценов" във Враца, ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил, СУ "Иван Вазов" във Вършец, област Монтана, ЧПГТП "Райко Цончев", ЕГ "Гео Милев" в Добрич, "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян, 61 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и СУ "Цар Симеон Велики".

В категорията „Училище с най-голям общ брой реализирани инициативи“ първенци са 137 СУ "Ангел Кънчев" в София, СУ "Васил Левски" в Карлово, СУ "Цар Симеон Велики" във Видин, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

В рамките на седмицата бяха демонстрирани интересни теми и подходи в учебни часове, които са част от задължителната, разширената или допълнителна подготовка, както и часове в извънкласни дейности. В инициативата училищата във всички европейски страни отбелязаха важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.