Конференция "Сензорна етнография на града“ започва в Пловдив

ПУ "Паисий Хилендарски“ е домакин на срещата

Международна конференция „Сензорна етнография на града“ ще се проведе днес от 9:30 ч. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в зала „Компас“ на ректората на ул.„Цар Асен“ №24. Във форума ще вземат участие изследователи от България и Франция.
По време на конференцията ще бъде открита интерактивна сензорна изложба, която интерпретира взаимодействието между хора със зрителни затруднения и институции. Всеки желаещ ще може да посети инсталацията, която ще бъде разположена в двора на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, в близост до зала „КОМПАС”. Официалното откриване на експозицията като част от програмата на конференцията ще бъде в 12:15 ч.
Изследователският подход към града през сетивата води до внимателното вглеждане в общуването и връзките, които той и жителите му осъществяват. Градът не е само архитектурно подредено обективно пространство, а може да бъде дефиниран като преживения опит на неговите обитатели. Събирането на учени, които да представят и обсъдят теми, свързани с града и неговите пространства, сетивност, сензорност, хора със затруднения, маргинални групи, субкултурни общности, институции, всекидневен живот, ще позволи да се създаде едно пространство за диалог, който да очертае възможните полета за изследване и прилагане на сензорната етнография.
Конференцията е част от проект „Сензорна етнография на града“, финансиран от фонд „Научни изследвания” към дирекция „Научна и приложна дейност“ на ПУ (2017-2018), с ръководител доц. д-р Меглена Златкова. Членове на екипа са: докт. Мария Славчева, д-р Надя Танева, д-р Анелия Авджиева, д-р Светослава Манчева, докт. Петя Петрова-Ангелова. Проектът е подкрепен от университет Лион 2 във Франция / University Lumière-Lyon 2/.