Награждаване на участниците в кампанията „Отличниците на България“

Мисия София

30-10-2018, 15:33

Снимка:

mon.bg

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Имаме нужда повече ученици с добри резултати да се ангажират с педагогическата професия и да вдъхновяват и други деца, заяви министър Вълчев.

Имаме нужда повече ученици с добри резултати да се ангажират с педагогическата професия и да вдъхновяват и други деца, за да може да имаме повече ученици с интереси в науката, изкуството, литературата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията за награждаване на участниците в кампанията „Отличниците на България“. Отличени бяха над 30 участници, постигнали международни успехи и спечелили златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади и състезания и в областта на математика, информатика, химията, биологията, лингвистиката, астрономията, както и с постижения в областта на изкуствата и литературата.

Министърът посочи, че част от политиките на Министерството на образованието и науката са насочени към учениците с постижения – има национална програма, която е за подпомагане на подготовката и участието на учениците в олимпиади. Имаме и модул за подобряване на образователната среда - за лабораторната и експерименталната работа в кабинетите по природни науки в училищата, за която годишно отделяме 2 милиона лева, каза министърът. По думите му природните науки стават все по-важни за обществото ни, за това да живеем по-добре и да имаме бъдеще. В този технологичен свят ще се нуждаем все повече и от хора, които имат умения да общуват чрез литературата, и изкуствата, защото възпитанието на чувства и ценности ще ни е много необходимо, добави министър Вълчев.

Той връчи грамота и медал на Георги Александров от Софийската математическа гимназия, който е носител на златен медал на европейската олимпиада по физика, сребърен медал от Международната олимпиада по физика и златен медал от олимпиадата на Метрополисите по природни науки в Москва. Георги иска да стане учител и да работи в България. Министър Вълчев го поздрави за избора му и подчерта, че светът се развива благодарение на учителите. Тези хора са тихите герои в класната стая, заяви Красимир Вълчев.

В поздравлението си към отличниците и техните учители министърът подчерта колко е важна ролята на родителите и учители, които подкрепят децата в техните усилия.