Столичната община ремонтира основни пътища на Витоша преди зимата

Столичната община рехабилитира основни пътища на Витоша преди зимния сезон

Силно нарушените доскоро транспортни връзки със Златни мостове, х. Момина скала, х. Кумата и Игликина поляна вече са рехабилитирани 

Столичната община рехабилитира основни пътища на Витоша преди зимния сезон. В последните 30 – 40 дни значителни ремонтни дейности бяха извършени по транспортната връзка до Златните мостове и разклоненията след това до х. Момина скала и Кумата. Отсечката до Златни мостове е със запълнени дупки, на места настилката е с изцяло презаляти с асфалт участъци. Рехабилитирано е и отклонението до Игликина поляна, където са оформени и десетина паркоместа, за да могат хората в неравностойно положение да се придвижват с автомобилите си до новооткритите този уикенд спортни площадки и така престоят им в планината да е много по-комфортен.

Доскоро пътните връзки до х. Момина скала и до х. Кумата бяха в много тежко състояние и силно компрометирани, като по тях трудно преминаваха дори високопроходими автомобили. Сега тези шосета са с пренаредени в проблемните участъци павета и с извършена максимално възможно за условията рехабилитация. Ремонтът стана по инициатива и на фондация „София – европейска столица на спорта“, а финансовите средствата бяха осигурени от Столична община. В най-скоро време по всички маршрути в планината се очаква да потеглят и чаканите обновени високопроходими специализирани автобуси, снабдени с места за велосипеди и бордове.

„Трудно ми е да изкажа огромната ни благодарност към Столична община, тъй като за първи път от няколко десетилетия се извършва подобна рехабилитация на пътната мрежа в планината. Искам специално да благодаря на зам.-кмета на София по транспорта и транспортните комуникации Евгени Крусев, тъй като тези ремонти бяха завършени в рекордно кратки срокове, за да можем да посрещнем по-спокойни зимата“ – заяви арх. Снежана Петрова, директор на Природен парк "Витоша".

Същевременно любители на планината използваха този уикенд хубавите слънчеви дни на късната есен, за да почистят част от каналите (запушени с паднали листа, шума и свлечена от пороите пръст) край основните пътеки на Витоша.