Пловдивски артисти ще посетят Япония през 2019 година

Ще представят проекта "Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пловдивски артисти да посетят Япония през 2019 година, за да представят проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, това обсъдиха по време на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният секретар на „EU–Japan Fest Japan Committee” Шуджи Коги. Основната тема на разговорите беше „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

„Проектът Европейска столица на културата е много важен – не само за Европа и Азия, но и за целия свят. Това е проект, който се разраства всяка година“, посочи г-н Коги. Той обясни, че е посетил вече италианският град Матера, където също тече подготовка. „Ние подкрепяме проекта, още повече че много хора в Япония познават Пловдив и при нас градът е много известен“, уточни Шуджи Коги.

През следващата година японски артисти ще посетят Пловдив не само във връзка с реализацията на 15-те българо-японски проекта, които са част от официалната програма, но и за да се запознаят отблизо с местните представители на културата и изкуството.

По думите на Шуджи Коги Пловдив предоставя добра възможност посетители от повече от 100 страни не само да посетят града, но и да се докоснат до неговата атмосфера и култура. В рамките на следващата година се планира и концерт на детски хор от Япония заедно с български такъв в рамките на програмата по време на визитата на председателя на „EU–Japan Fest Japan Committee”.

На кмета на Пловдив Иван Тотев му беше оказана високата честа да получи официална покана да присъства на общото събрание на „EU–Japan Fest Japan Committee”, което традиционно се провежда в Токио през февруари всяка година.

Япония и България се радват на добро сътрудничество през годините.
„През следващата година очакваме 40 човека от побратимения град Окаяма да посетят Пловдив“, заяви кметът, който не пропусна да отбележи впечатленията си от посещението си в японския град преди няколко години и красивите вишневи градини, които е видял.

Заместник-директорите на фондация „Пловдив 2019“ Гина Кафеджиян и Виктор Янков конкретизираха и запознаха госта с подробности около проекта и програмата за над 300 планувани събития през следващата година.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен