Благоевградският театър показва нови заглавия и силни амбиции

Само през октомври има зрители почти колкото са били за цялото деветмесечие

"Този месец сме на плюс - броят зрители за месец октомври е значително по-висок в сревнение с предишните месеци. 3 538 са зрители, гледали постановките на Благоевградския театър през октомври, докато от януари до септември тази година посетилите представленията са 5000", каза на пресконференция Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград

Според нея е възможно театърът да заработи истински, така че да изпълнява пълноценно функциите си. Вярно е, че доста са пътували през октомври, каза тя, но дори със спектаклите от стария афиш са привлекли значителна публика.

Новият репертоарен план за 2019 г. предлага пиеси от различни жанрове за различните категории зрители, защото всеки трябва да намери нещо за себе си, да задоволи вкусовете на колкото се може по-широк кръг от тях. Главният акцент е съсредоточен върху млади режисьори със съвременно мислене и звучене. Спектаклите като брой ще са по-малко, но направени без компромиси. Община Благоевград е обещала да помогне финансово, що се отнася до творческата реализация в изпълнение на репертоарния план.

Кои са новите заглавия?

Пиесата "Портертът на Дориан Грей" от Джон О Конър и Мерлин Холанд по романа на Оскар Уайлд е с режисьор Стойко Мурджев. Сценаграф е Огняна Серафимова, композитор е Петър Дундаков. Участват и гост-актьори. От октомври пиесата вече се репетира и по думите на М.Мачева този спектакъл ще бъде като манифест за театъра.

Втората постановка е "Вълшебната страна на Оз". Сценичната адаптация и режисурата са дело на Николай Априлов, направени по романа на Лиман Франк Баум. Сценограф е Диляна Първанова, хореограф Аладин Алиибрахим.

Театралният афиш включва и спектакъла "Под манастирската лоза" по цикъла с разкази на Елин Пелин. Сценичната адаптация е на Калин Ангелов, режисьор на пиесата. Композитор е Мартин Каров, сценограф - Никола Налбантов.

Следват две комедии. Първата е пиесата "20 000 страници" от Лукас Берфус. Тя има съвременна тематика, като акцентът е върху влиянието на т.нар. риалита над хората и техния живот. Преводът е на Владко Мурдаров, режисьор е Дамян Тенев, сценограф - Радостина Тодорова, композитор - Пламен Мирчев.

Втората комедия е английската "Пара" на Нел Дън с режисьор Богдан Петканин и сценограф Мартина Варийска.

Театърът подготвя и детското коледно представление "Нощта преди Коледа" с режисьор и сценограф бившият студент на ЮЗУ "Н.Рилски" Мартин Лазаревски, когото сме гледали и в спектакли на благоевградския театър. Репетициите започват следващата седмица. Това е нещо ново за детската публика като жанр - коледен трилър, и със сигурност ще привлече вниманието на малките зрители.

"Театърът ще продължи да пътува, заяви младият, но амбициозен театрален директор М.Мачева, защото наш дълг е да сме там, където няма театър и където зрителите ни чакат, защото обичат театралното изкуство."

Така че театър "Н.Вапцаров" - Благоевград ще готви новите си постановки, ще пътува с някои от старите, сетне - и с новите, ще връща хората в театралната зала и ще се стреми още повече хора да заобичат магията на Мелпомена.

На добър час!