Бенефисен концерт в чест на "Бели, зелени, червени" но Джаз феста

Следва концертът на "Дейв Холанд квартет"

Тази година Пловдив Джаз Фест продължава до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново  посреща едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите се случват в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив е преобразен чрез музиката, благодарение на Мира Кацарова, която организира Пловдив Джаз Фест посредством своята компания „Блу Ем“.

ПРОГРАМАТА:

2 НОЕМВРИ - 20:00 часа, Градски дом на културата "Борис Христов". Третата вечер на 2 ноември ще бъде открита с бенефисен концерт в чест на "Бели, зелени, червени" – формацията, оставила дълбока следа в историята на българския джаз. На сцената ще се качат учениците им, за да почетат своите учители и вдъхновители.
След техните изпълнения следва концертът на Дейв Холанд квартет, с участието на любимия на мнозина джаз артисти саксофонист Крис Потър. Самият Дейв Холанд е посветен на музиката от над 50 години. Името му е известно за всички почитатели на джаза. Започнал да свири в групите на величия като Майлс Дейвис, Стан Гец и Бети Картър, в последния половин век басистът участва в стотици записи, в колаборация с други големи имена или с негови лични музикални проекти. С непрекъсната концертна дейност по всички сцени в света, Дейв Холанд е многократен носител на награда Грами, а през 2017 година получи отличието „Майстор на джаза“, връчвано ежегодно от Националната фондация за изкуствата на САЩ от 1982 година насам. 

3 НОЕМВРИ - 20:00 часа, Градски дом на културата "Борис Христов". Кулминацията на тазгодишното издание на Пловдив Джаз Фест ще бъде закриващият концерт в последната вечер на 3 ноември. Тогава фантастичният Ян Гарбарек ще излезе на сцената заедно с групата си, в която е и прочутият индийски перкусионист Трилок Гурту. И двамата изпълнители имат богата история зад гърба си и неподправен стил на свирене, който отдавна се е превърнал в запазена марка за всеки от тях. Със своята музика Ян Гарбарек не само показва съвършенството при интерпретирането й, но и преминаването на граници, без които всичко звучи още по-въздействащо. Това е повод неговите концерти да посрещат най-разнородна публика, включваща почитатели на различни жанрове, отворени към това, което Ян Гарбарек има да им разкаже чрез своя инструмент.

Вече стартира предварителната продажба на билети, които могат да бъдат закупени на промоционална цена в мрежата на Eventim. С обявяването на пълната програма на фестивала, ще бъде пуснат и ограничен брой гранд пасове с 25% отстъпка за четирите вечери. Освен онлайн, билетите са достъпни и на касата в БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР ПЛОВДИВ, както и в OMV, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.

И тази година, освен големите концерти в Дома на културата „Борис Христов“,  програмата на фестивала ще включва съпътстващи събития и Младежки конкурс, който привлича все по-интересни и обещаващи млади джаз артисти. Пловдив Джаз Фест 2018 продължава да свързва поколения, идеи и музикални мечти.

От 31-ви октомври до 3-ти ноември в Пловдив отново ще се отвори една малка нова вселена, изпълнена със смисъл, музика и прекрасна публика. Пловдив Джаз Фест е врата към нея, отворена за всички.