Пловдивският университет кани на изложбата "По пътя“

Изложбата представя наследството на каракачаните

Днес от 17.30 ч. в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф № 16, етаж 3) в Тютюневия град ще се открие изложбата „По пътя“. Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – ИСТОРИИ, ОБРАЗИ И ЗВУЦИ В ДВИЖЕНИЕ („Живата памет на Югоизточна Европа“), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС. Авторите на изложбата – Красимира Кръстанова, декан на ФИФ, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и Северна Гърция.
Изложбата представя наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си. Пътят препраща към реалното движение в пространството и паметта за културни знания и умения за обитаване на планината, за изграждане на жилища и отглеждане на животни, за приготвянето на храна и изработването на дрехи и тъкани. От друга страна, пътят е метафора и на годишния, и на жизнения цикъл на хората и животните. Той структурира човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, празничност и всекидневие. Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.
Заедно с откриването на изложбата гостите ще могат да видят и премиерата на филма „CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.
Потапянето в света на каракачаните се допълва и от творческата работилница, която ще се проведе по същото време. Тя ще включва рисуване и оцветяване на каракачански мотиви, подреждане на пъзели, моделиране и изработване на каракачанска колиба (калива), палатка (чатура), овце и др. Всички са добре дошли да се включат в общото преживяване.
Изложбата се реализира с подкрепата на ОФ „Пловдив 2019“.
Тя ще гостува на Тютюневия град до 5.12.2018 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден между 14:00 и 18:00 часа или с предварителна заявка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен