Бюджетът на ЕС: Съкращенията засягат нашето бъдеще

Парите

05-11-2018, 10:05

Снимка:

europarl.europa.eu

Автор:

radeva

Всичко от Автора

През идните седмици европейските институции ще водят преговори за бюджета на ЕС за 2019 г. Разговар по темата с докладчика на ЕП Даниеле Виоти (С&Д, Италия).

Как бихте описали предложението на Парламента за бюджета за следващата година?

Ние обърнахме внимание на две много важни теми за Европа ‒ едната е младите хора, а другата е имиграцията. Ние положихме усилия за засилване на програмата „Хоризонт“ (за изследвания), за Механизма за свързване на Европа (за инфраструктура), програмата COSME (за малки и средни предприятия) и за Гаранцията за младежта. Искаме да премахнем всички съкращения, които предложи Съветът през юли.

Ние искаме да се противопоставим на Съвета относно имиграцията, да се захванем с геополитическите предизвикателства, да помогнем на имигрантите и на потенциалните имигранти. Ние искаме мерки срещу бедността и глада и помощ за страните в Африка и на други места, за да могат те да развият своите индустрии, икономика и инфраструктура. Ако Съветът поиска от мен да направим съкращения на средствата, аз ще им се противопоставя. Това ще бъде важен момент в преговорите.

Този път всички европейски институции предлагат по-голям бюджет за следващата година в сравнение с настоящата. Защо това е така?

Нашите програми се разрастват и повече университети, малки и средни предприятия и общини кандидатстват за средства за своите проекти. Затова имаме нужда от повече пари за следващата година. Сега сме в средата на текущата финансова рамка, т.е. в момент, когато започваме да изплащаме пари по проектите. Не искам да се озовем в същата ситуация като през 2014 г., когато имаше криза при плащанията.

Съветът предлага съкращения на средствата за редица програми. Кои са най-неприемливите за Вас и какви биха били последствията?

Не става въпрос само за едно или друго съкращение. Тяхната визия е за една много ограничена роля на Европа и това е, срещу което заставам. Те винаги искат от Комисията да прави повече при спешни случаи, но искат да дават по-малко пари всяка година.

Ако трябва да посоча конкретни програми, бих казал, че най-неприемливи са съкращенията по „Хоризонт“, Механизма за свързване на Европа, COSME и Гаранцията за младежта, защото те биха засегнали нашето бъдеще. Ако искаме да отправим предизвикателство на Китай, САЩ и Индия, трябва да инвестираме в изследвания, енергетика, помощ за развитие... Не разбирам логиката на техните съкращения.

Според прогнози делът на средствата в бюджета на ЕС за 2014-2020 г. по политики, свързани с климата, ще бъде 19,3%, което е под целта от 20%. Защо се получава така?

Не знам, но това е причината, по която искаме да засилим мерките, свързани с климата. Опитахме да вложим възможно най-много пари в тази област. Не смятам, че ще достигнем целта в бюджета за следващата година. Междувременно обаче, ние работим по новата многогодишна финансова рамка и там искаме да видим по-висока цел относно промените в климата.