Изложба за наследството на каракачаните "По пътя“

Гостите ще видят и премиерата на филма "CU TENDA – пътуване с каракачаните“

В новото пространство СКЛАД (ул.Екзарх Йосиф № 16) в Тютюневия град в 17.30 часа ще бъде открита изложбата „По пътя“.
Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – истории, образи и звуци в движение (Живата памет на Югоизточна Европа), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС.
Изложбата пресътворява наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си.
Авторите на изложбата – Красимира Кръстанова, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и северна Гърция. Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.
Заедно с откриването на изложбата гостите ще могат да видят и премиерата на филма „CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.
Потапянето в света на каракачаните се допълва и от творческата работилница, която ще се проведе по същото време. Тя ще включва рисуване и оцветяване на каракачански мотиви, подреждане на пъзели, моделиране и изработване на каракачанска колиба (калива), палатка (чатура), овце и други.
Приветствие към организаторите и публиката на откриването ще отправи заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.
Изложбата се реализира с подкрепата на ОФ Пловдив 2019 и ще гостува на Тютюневия град до 5.12.2018 г.