Нов метод в ринопластиката прилагат в УМБАЛ - Пловдив

Д-р Асен Асенов впечатли италианци с иновавитивния метод

По време на Осмата българо-италианска среща по ринология в Каляри, Сардиния, д-р Асен Асенов, началник на УНГ отделение УМБАЛ-Пловдив,  представи иновативен способ в ринопластиката.
Методът беше не само високо оценен от неговите италиански колеги, но водещият италиански специалист по ринопластика с международна известност д-р Скатолин двукратно цитира метода на д-р Асенов в свои доклади като по-удачен от прилаганите от него досега техники.
При този подход в ринопластиката д-р Асенов използва преработена плазма от собствената кръв на пациента, чрез което се подпомага  много по-бързото му следоперативно възстановяване. Освен това се постига естественият изглед на носа след операцията, а при вторични или третични ринопластики служи като градивен материал, чрез който се запълват хрущялни,костни и мекотъканни дефекти. По този начин в голяма степен се заместват познатите досега не леко добивани автоложни транспланти (б.а. - от тъканите на самия пациент) или изкуствени - силиконови или други биологични съвместими материали. Методът е подходящ за пушачи и за хора с проблемна кожа - дебела, тънка, мазна, отпусната,  тъй като в този кръвен извлек се съдържат фактори на растежа.
В световната практика една от най-сложните пластични операции е тази на носа, тъй като структурата от меки тъкани, хрущяли и кости трябва да се преформира подобно на пластелин, за да се изгради новият нос посочи д-р Асен Асенов.
Основните проблеми са два: да се запази носното дишане, което е основната функция на този орган, както и правилното зарастване на новия нос - процес, при който не винаги може да се постигне 100-процентов контрол. Поради тази причина една от основните задачи на хирурга е да извърши ринопластиката, така че да наложи последващ контрол върху възстановяването и зарастването на новосфомирания нос.
След изнесения доклад на форума в Каляри д-р Асен Асенов е поканен на международен симпозиум на тема иновативни техники в ринопластиката, който се организира във френския град Ница през февруари 2019 год., за да представи своя метод пред световната ринологична общност. УНГ специалистът посочи, че в отделението на УМБАЛ-Пловдив, което ръководи, всяка година около 100 пациента се подлагат на ринопластика.