Захариева пред неправителствени организации на републиканците и демократите в САЩ

Мисия София

08-11-2018, 10:44

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

В рамките на посещението си в САЩ вчера вицепремиерът Захариева разговаря с Джуди Ван Рест, изпълнителен вицепрезидент на Международния републикански институт и с Шери Браян, вицепрезидент на Националния демократически институт.

На срещите беше обсъдено двустранното сътрудничество между България и САЩ, както и подкрепата на двата института за процеса на реформи и изграждането на стабилни институции в страните от Западните Балкани. „Впечатлени сме от силното лидерство на България в региона на Западните Балкани“, заяви Шери Браян. „България положи сериозни усилия, за да убеди партньорите си в Европа, че за стабилността и сигурността на региона и за бъдещето на неговите граждани е необходимо да има силен ангажимент от страна на ЕС“, изтъкна в отговор Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че Западните Балкани са поели по правилния път и подкрепата към тези страни трябва да продължи. Захариева допълни, че България споделя своя опит с администрациите на страните от региона и продължава да оказва съдействие както на политическо, така и на експертно ниво. „Разчитаме на Вас да работим заедно в Западните Балкани. Това е един прекрасен регион, с много младо население и значителен потенциал за развитие, който заслужава усилията ни“, подчерта първият ни дипломат.

Ключово за бъдещето на Западните Балкани ще бъде и по-широкото участие и активната роля на жените в политиката. Около това се обединиха по време на срещата си българският вицепремиер и изпълнителният вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест.

Сред приоритетните проекти на неправителствената организация са именно програми, свързани с постигане на равенство между половете и подкрепа за участието на жените в политиката и в процесите на взимане на решения в много страни по света, където Институтът развива дейност.

Екатерина Захариева отбеляза, че по отношение мястото на жените в обществото и управлението България е добър пример, включително в сравнение и с много други европейски страни. Тя допълни, че у нас жените имат силно присъствие в политиката и посочи конкретни примери: 30 процента от министрите в настоящето правителство са жени, председателят на Народното събрание, вицепрезидентът на страната, кметът на столицата София, както и всички български еврокомисари досега са жени.

Въпреки положителните примери събеседниците се съгласиха, че има още много какво да се направи по отношение постигането на баланс между половете в световен мащаб. В тази връзка първият ни дипломат получи покана да се присъедини към Демократичната мрежа на жените на Международния републикански институт. "С Вашата висока позиция в правителството и авторитет Вие ще бъдете добър и стимулиращ пример за всички останали жени", обърна се Джуди Ван Рест към Екатерина Захариева.

По време на разговорите и в двата института бе дадена висока оценка за Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония, който е показал, че при наличието на политическа воля страните могат сами да намират правилните решения на спорните въпроси. Общо бе и изразеното мнение, че Договорът е стимулирал преговорите по въпроса за името между Гърция и Република Македония, завършили успешно със Споразумението от Преспа.