"ТексТейлър Експо“ свързва модната индустрия на Балканите

Мис Юнивърс България 2018 открива дизайнерските ревюта

Изложението за текстил, облекло и мода активизира синергия, която може да  бъде полезна за модната индустрия в целия регион на Балканите - това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри първото издание на „ТексТейлър Експо“. То продължава от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив под егидата на Министерството на икономиката.

Още в първия ден бяха сключени няколко сделки. Подписахме договор за износ в  Австрия, похвалиха се от българска фирма, производител  на трикотажни дрехи.

Балканите имат потенциал да станат център, който да облича цяла Европа, коментира Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организация за текстил и облекло, на пресконференция пред старта на деловия форум. Той представя  стопанския сектор, който формира най-голямата част от износа на България с приходи от 2,1  милиарда евро през миналата година. Отрасълът създава 11,5% от добавената стойност у нас, посочи заместник-министър Лъчезар Борисов.

На „ТексТейлър Експо 2018“ са показани съвременни технологии, машини и материали, готови продукти на високо ниво, модни визии. В него се включиха 97 участници  от седем държави, сред тях са 17 специализирани средни и висши училища. Това е много добър резултат за пилотно издание, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Това не е обикновено изложение, а интересна и полезна комплексна проява, добави Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, която е съорганизатор на „ТексТейлър Експо“ заедно с Панаира.

Специален гост е  носителката на титлата „Мис Юнивърс България 2018“ Габриела Топалова. Тя  ще открие ревютата на изложители на 9 ноември, а на подиума ще излязат манекенки на „Визаж“. Дефилетата ще покажат творби на изявени и изгряващи дизайнери. Колекциите са провокативни, но и много стилни. Авангардната линия се откроява  също в Старт-ъп зоната и в Дизайнерското пространство за нови визии, разположени в палата 10.

Как иновациите променят бъдещето на модната индустрия, демонстрира технологичната част на изложението в палата 11. Тя е изпълнена с оборудване, платове, трикотаж, материали, аксесоари, декоративни елементи и други изделия за текстилната и шивашката индустрия.    Тук се откроява присъствието на 37 големи производители от Турция.  „Впечатлени сме от дизайна на щандовете, който превъзхожда подобни изложения в Европа“, заяви Месут Акпънар, директор на фирмата, организирала турското участие.

В програмата е включена международна конференция за тенденциите в текстилната и модната индустрия, която ще се проведе на 9 ноември. Екип на „Гугъл“ ще представи  програмата „Дигитален гараж“ – безплатна онлайн платформа за обучения на малки и средни компании. Ще има и маркетингови семинари за професионалисти.

          „ТексТейлър Експо 2018“ обхваща както видимата и ефектна страна на модата, така и новости за производството и пазара, затова ще бъде полезно за професионалистите от модната индустрия и интересно за широката публика, обобщи д-р Иван Соколов. Експозициите може да се видят от 10 до 17 часа.

На снимките:

Снимка 1    Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов разглежда щанда на българска фирма, която сключи договор за износ в Австрия още в първия ден на „ТексТейлър Експо 2018“.

Снимка 2     Иновативна техника веднага привлече вниманието на посетителите специалисти на деловия форум. 

Снимка 3     Експериментални колекции са представени в Дизайнерското пространство на  изложението за текстил, облекло и мода.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен