Ректор уличен в плагиатство

Животът

09-11-2018, 13:53

Снимка:

ТУ Варна

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев официално е уличен в плагиатство на дисертационния си труд. С него той е защитил придобиването на научната степен „доктор на науките“. Крадени са и част от монографиите и статиите, представени за да заеме длъжността „професор“ във висшето учебно заведение.

Решението, че Василев е представил като свои чужди трудове, е взето от новосъздадената Комисия по академична етика.

Направените от Василев нарушения може да му костват ректорското място, трудовия договор като професор и научната степен, която е придобил. По закон в този случай министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да назначи служебен ректор на Техническия университет във Варна.

По-късно в петък Вълчев потвърди, че ще назначи служебен ректор на висшето училище, тъй като не може да остане безучастен.

„Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика“, коментира министърът.

Смяната на ректор от министъра се случва за първи път. В средата на тази година законът беше променен и даде възможност на министъра на образованието да отстрани ректор, който е уличен в преписване от Комисията по академична етика. Комисията пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение.

От Техническия университет във Варна разпространиха позиция, в която отхвърлят решението на Комисията по академична етика с мотива, че арбитрите, на чието становище стъпва то, не отговорят на изискванията на закона.

Същите мотиви Росен Василев е посочил и пред комисията в хода на нейната проверка.Той твърди още, че е бил съавтор на преписаните научни трудове. В становището на университета се казва още, че заповедите за санкциониране на ректора ще бъдат обжалвани.

Василев може да обжалва заповедите за назначаването на служебен ректор, за отнемане на професорското място и научната си степен. Това обаче по закон не спира изпълнението им. Така мандатът му като ректор би трябвало да приключи предсрочно.

До момента в министерството са постъпили четири сигнала за нарушения, свързани с плагиатство и с нарушения на процедури за присъждане на научни степени и звания. Решение има само по казуса с ректора на Техническия университет във Варна.