Над 1300 нискоквалифицирани работници се търсят в Пловдив и областта

45% от обявените работни места са за работни заплати под 990 лева

1 344 работници се търсят в Пловдив и областта по данни на РСЗ, каза Ваня Григорова председател на сдружение „Солидарна България“ и съветник на КТ „Подкрепа“ на среща по проблемите на пазара на труда в Пловдив, предаде БНР Пловдив. Тя обобщи, че е особено показателен фактът, че се набират за позиции хора без квалификация, или такива с максимум 10 клас като образование. 

В Пловдив и областта се търсят кадри с висше образование около 3,5 %, но със степен максимум бакалаври, докато на другите места се търсят магистри, каза още Григорова.  

Данните сочат, че работодателите не обявяват заплатата в 47% за свободните работни места. 

45% от обявените работни места са за работни заплати под 990 лева, при положение, че средната заплата в региона е 990 лева.

Безработицата в Пловдив е около 3-4 %, което се оценява като невисока, а напротив, тя е здравословната. Но това е официалната, а реалната заетост не е ясна, смята експертът. Предстои да се направи извод след като завършат поредицата срещи на КТ "Подкрепа" с бизнеса, синдикатите и безработните хора.

При проведените срещи във Варна и Казанлък става ясно, че в двата града –дори в големите заводи се сключват договори на минималната работна заплата.