Отбелязваме 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис

С редица мероприятия ще бъде почетена паметта

70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис ще бъдат отбелязани  в Благоевград. В рамките на два дни, 16 и 17 ноември, с редица мероприятия ще бъде почетена паметта на Неврокопския митрополит Борис.
Програмата започва в петък от 10:30 часа с научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност. Тя ще бъде проведена в зала „22 септември“. В 17:30 часа в същия ден ще бъде представена историко-документална изложба, а от 18:00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“.
На следващия ден  в 9:00 часа ще бъдат извършени литургия в храм „Въведение Богородично” и панихида на гроба на Неврокопския митрополит.
Организатори на събитието са Неврокопската света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападния университет „Неофит Рилски” и Македонския научен институт- София.  
На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов, комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.
Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
На 31 март 2016 година Светият синод на Българската православна църква, след разглеждане на писмо на митрополит Серафим Неврокопски, дава благословия за започването на процедура за канонизацията на митрополит Борис Неврокопски.