Отбелязваме 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис

С редица мероприятия ще бъде почетена паметта

70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис ще бъдат отбелязани  в Благоевград. В рамките на два дни, 16 и 17 ноември, с редица мероприятия ще бъде почетена паметта на Неврокопския митрополит Борис.
Програмата започва в петък от 10:30 часа с научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност. Тя ще бъде проведена в зала „22 септември“. В 17:30 часа в същия ден ще бъде представена историко-документална изложба, а от 18:00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“.
На следващия ден  в 9:00 часа ще бъдат извършени литургия в храм „Въведение Богородично” и панихида на гроба на Неврокопския митрополит.
Организатори на събитието са Неврокопската света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападния университет „Неофит Рилски” и Македонския научен институт- София.  
На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов, комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.
Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
На 31 март 2016 година Светият синод на Българската православна църква, след разглеждане на писмо на митрополит Серафим Неврокопски, дава благословия за започването на процедура за канонизацията на митрополит Борис Неврокопски.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен