Днес за първи път отбелязваме деня на чистия въздух

Мисия София

16-11-2018, 14:10

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Днес е Денят за по-чист въздух, инициатива на над 100 здравни, благотворителни организации и английски градове, в която София се включва.

„Моят призив към всеки, които иска да се включи, е да избере своя начин да го направи: да остави личния си автомобил за ден, да избере да се придвижва с градския транспорт, пеша, или с екологична алтернатива като електромобилите под наем“, написа в страницата си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. И допълни, че целта на инициативата е да обърнем внимание върху ежедневните ни действия, които се отразяват пряко на качеството на въздуха, който дишаме.

„Фините прахови частици са показателят, който все още не е в определените норми, а превишенията през зимата са по-чести, защото към автомобилния трафик се добавя и битовото отопление на твърдо гориво (дърва и въглища)“, обясни кметът.

Може да се включите и в инициативата за засаждане на Новата гора на София. „За два сезона засадихме заедно с всички доброволци над 26 хил. дървета край Суходол. В събота очакваме над 200 доброволци. Целта ни е да засадим 125 хил. дървета и това да бъде един от новите зелени пояси около София. Повече информация – http://novatagora.bg/ , допълва Фандъкова.

 Можете да се запознаете с начините за разделно събиране на едрогабаритни отпадъци, стари мебели, гуми, текстил и др. непотребни вещи. Повече информация - https://www.sofia.bg/en/waste

Като част от кампанията служителите на Столична община няма да използват лични и служебни автомобили.

„Благодаря на всички над 100 училища и детски градини, които се включват в инициативите, както и на всички фирми, които прегърнаха идеята днес да оставят личните си автомобили“, допълва кметът.

Денят за по-чист въздух се провежда за пръв път във Великобритания като съвместна инициатива на здравни и благотворителни организации, университети и местни власти.

„Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас“, казва в заключение столичният кмет.