Топлина и храна за 35 бездомни в пловдивския приют

В града120 души спят на улицата

В Пловдив 120 души спят на улицата заради това, че са останали без дом. С рязкото застудяване социални и общински служители започват да ги настаняват в Приюта за бездомни.
Капацитетът на приюта е за 20 души, но скоро община Пловдив ще осигури още 15 места и така 35 човека ще могат да се настанят тази зима.
От един месец Блага и синът й живеят в приюта. Останали без дом след семейни проблеми, а след това известно време спали на улицата. Надяват се да бъдат приютени тук и през зимата.
Илия Кашкавалджиев: Бяхме на пътя. Доста време. Спахме на гарата.
Блага Беберова: Всичко има. Топла вода има. Парно има. Одеяла дадоха, чаршафи.
В момента в приюта живеят 19 човека. Освен легло, отопление, санитарни нужди, те получават и храна. А в студените месеци желаещите да спят на топло се увеличават значително.
Димитър Семерджиев - управител на приют за бездомни хора-Пловдив: Ние се борим за живота на тези хора. Като голяма част от тях идват болни, премръзнали. Докъдето ни позволяват възможноститеq ние се опитваме да ги лекуваме.
При настаняването не се изискват лични документи. Хората могат да останат до 3 месеца в приюта, но трябва да спазват правилата там.
Надя Танева - директор на Дирекция „Социално подпомагане"-Пловдив: Много от тях са настанявани в приюта и в центъраq и тъй като не са спазвали правилника на вътрешния редq са били извеждани оттам и към момента екипът на тези услуги много трудно можем да ги убедим, че те ще спазват правилника тази зима и ще бъдат настанени.
По данни на „Социално подпомагане" 120 души спят по улиците на Пловдив. При обход през миналия месец са установени 11 нови човека, преместили се от други градове на страната.