Европейска седмица за намаляване на отпадъците ще се проведе в Пловдив

В периода 19 - 23 ноември се организира кампания за разделно събиране

Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 19 – 23 ноември 2018 г. организира кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми (ИУГ), негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) и отработени масла (ОМ). Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес Пловдив, Район „Северен”, ул.„Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 9:00 до 17:00 ч.
Освен по време на кампанията тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на адрес Район „Южен“, ул. „Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.
Важно!
Отработените масла се разлагат само частично. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на природните екосистеми, защото възпрепятства достъпа на кислород до водата и почвата. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а ако бъде излят във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв.м. Неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни.
При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.
За предотвратяване и ограничаване замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и ограничаване риска за човешкото здраве и околната среда е забранено изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на ИУГ, НУБА и ОМ, както и изгарянето, с изключение на случаите, в които лицата, притежават съответното разрешение за дейности с отпадъци.
Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата.
Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят по правилния начин от образуваните в домовете им отпадъци.