Проведе се студентска конференция за Левски в родния му град

Тя бе на тема "Текстът Левски - прочити в свой и в чужд контекст"

На 16 ноември се проведе втората международна студентска конференция "Текстът Левски - прочити в свой и в чужд контекст". Карлово отново стана трибуна за изява на будни млади хора, събрали се тук от толкова далечни места - Пловдив, София, Гърция, Полша, Германия. Организатори бяха Национален музей „Васил Левски”, ПУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. Климент Охридски”.
Участниците и гостите приветства заместник-кмета на община Карлово инж. Стойо Карагенски, който е и заместник-председател на фондация „Васил Левски”. Трите заседания се водиха от проф. Пламен Митев, проф. Любка Липчева - Пранджева и д-р Генчо Банев.
Целта на музея е чрез тези студентски форуми да се привличат млади изследователи на живота и идеите на Васил Левски, както и да се популяризира неговата личност в чужбина. Нашите студенти имат желание да се изявяват, да присъстват и сами да участват в такива прояви. Чужденците пък, научили веднъж за Васил Левски, се отнасят с особено чувство към неговата личност и търсят в своите национални истории с кой от героите си могат да съпоставят Апостола. Те търсят не само неговите идеи, но и реализациите им в днешно време.
Сред докладите и презентациите имаше теми, свързани с Апостола и мястото му в медийното пространство, мястото му в литературните произведения, в изкуството, в поезията, опити за сравнение на Левски с други известни европейски личности: „Експлоатации на – и идентификации с образа на Васил Левски в медийното пространство“, „Васил Левски в медийното пространство“, „Левски и Пилсудски в националните туристически маршрути - българо-полска терминологична съпоставка“, „Образът на Левски в избрани документи и литературни произведения през призмата на техния превод на гръцки език“, „Революционери на XIXв. – сравнение между мисли и дела на Васил Левски и на Карл Маркс“, „Образът на Левски в киното“, „Размисли върху освободителното дело на Левски и Велистинлис“ и др.
Някои от участниците идват за втори път – веднъж през 2013 г. на първия студентски международен семинар и сега - тогава като студенти, тази година като докторанти. На тръгване от града на Левски много от участниците заявиха, че ще очакват провеждането и на следващи такива конференции.
За гостите от чужбина беше изключително интересна и разходката из старо Карлово. Посетиха църквата „Св. Богородица”, видяха паметника на Левски, разгледаха с интерес и къщата на Райно Попович и Бухаловия хан, пробваха старата преса за печат, пиха кафе на пясък. Другите забележителности на града останаха за следващия път – за третата студентска конференция за Апостола.