Фандъкова: Извършваме цялостна реконструкция и възстановяваме старата сграда на 43 училище

Сградата на 43 училище „Христо Смирненски“ е една от най-старите училищни сгради, построена в началото на XX-ти век

Извършваме цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и възстановяване и запазване на историческите достойнства на сградата на старото 43 училище в София, която е строена преди 110 години. В момента се изпълнява проекта, който предвижда и увеличаване на използваемостта на подпокривното пространство, където ще бъде оформена нова библиотека и ателиета по изкуства. Старата сграда на 43 училище е част от проекта за реконструкция и модернизация на 26 училища и детски градини в София, който се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) на стойност над 63 млн. лв., като близо 58 млн. лв. са по ОПРР, а останалите средства са съфинансиране от Столична община. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата по обекта заедно със заместник-кмета по направление „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина, кмета на район „Илинден“ Иван Божилов, проектанта – арх.Димчо Тилев, представители на изпълнителя и строителния надзор.

Работата по сградата на старото 43 училище е част от цялостната ни политика по отношение на модернизация на училища и детски градини и запазване на старите сгради с историческо значение за града, каза кметът Фандъкова. След реконструкцията на старата сграда, 43 училище ще има нови 6 класни стаи и физкултурен салон. Това ще позволи да бъде разширено училището и постепенно да премине към едносменен режим на работа, посочи също кметът Фандъкова.

Сградата на 43 училище „Христо Смирненски“ е една от най-старите училищни сгради. Построена е в началото на XX-ти век и е свидетелство за миналото на града и в частност на район Илинден, защото е строена от македонската общност в района.

Като архитектура сградата е уникална. Фасадите успешно съчетават елементи присъщи на българската възрожденска архитектура, класически архитектурни детайли и орнаменти присъщи за модерния по онова време стил сецесион.

Въпреки че сградата официално няма статут на паметник на културата, нашето отношение към нея е като към паметник и всичко се запазва, каза арх.Тилев. Предвиждаме да поискаме статут на сградата, каза също кметът Фандъкова.

С реконструкцията се изпълняват дейности съобразно съвременните изисквания за енергийна ефективно, цялостна реконструкция на всички фасади, нови сградни инсталации, достъпна среда с асансьор.

Детайлите от архитектурата на фасадата на училището като фонтоните и арките се възстановяват на място и по детайл, обясни проектантът.

Строителните дейности трябва да бъдат завършени до началото на новата учебна година, а до края на 2018 г. завършват ремонтите на пет обекта – училища и детски градини, които също се реконструират по програмата.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен