Почитаме Света Екатерина

Животът

24-11-2018, 08:31

Снимка:

БП

Автор:

plovdivutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е празника на манастира "Св. Екатерина" в с. Българево

Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Тина и производните им

Православната църква чества днес деня на Света Екатерина, покровителката на здравето в семейството.
Света Екатерина е живяла в Александрия, в края на трети век. Родена в знатно семейство, тя изучава медицина и философия. Пътуващ скитник й разкрива тайната на Християнството. Тя става пламенна поддръжница на учението и загива за вярата си едва на 18 години.
Хората почитат Света Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка. Рано сутринта в този ден стопанката на дома меси с "мълчана" вода (вода, налята при пълна тишина) 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!" Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! - дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на нечетно число минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите. На Запад я смятат за покровителка на учащата се младеж, особено по философия. Светата великомъченица почитат дори някои от езичниците, например задбайкалските монголо-буряти.
Името Екатерина означава вечно чиста. На 24 ноември имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Тина и производните им имена.