Балетът "Баядерка" на пловдивска сцена

Постановката е на Държавна опера - Бургас

Един от най-зрелищните спектакли в световното балетно изкуство – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, може да бъде видян в Пловдив днес, понеделник, от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Постановката е на Държавна опера - Бургас, а премиерата му само преди половин година премина при небивал успех.

Хореографите посягат рядко към изключително сложната творба, която е образец в балетното изкуство. Нейната „Сцена на сенките“ е известна като шедьовър в кордебалета. Хореографията на спектакъла е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова.
Бургаската постановка на „Баядерка“ е вече позната и в балетните среди в страната. Само два дни след премиерата, част от трета картина бе представен на сцената на НДК в София по време на официалната церемония за връчване на наградата „Златна муза“.
„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и война Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма, тя е смъртно ухапана от змията.
Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.
Билети за балета „Баядерка“ се продават в Билетен център пред Община Пловдив.