Динозаври ни посрещат в Пловдив /снимки/

Нови експонати и пространства допълват атракциите в Природонаучния музей

Вътрешният интериор на зала „Лотос“, която до скоро се ползваше от ОП „Радостни обреди“, сега е обособена като пространство за експонати на динозаври към Природонаучния музей в Пловдив. Те ще представляват интерактивни аниматроник модели, т.е ще се движат, мигат и дишат, обясни директорът на музея гл.ас.Огнян Тодоров.  Общо 12 вида – летящи, плуващи или земни ще бъдат представени, а акцентът ще е тиранозавър Рекс с височина около 8 метра. Предвидени ще бъдат и макети на гнезда с яйца на динозаврите.

Мотото на новата зала е „Добре дошли в различните светове“. Тя ще бъде оформена като пейзаж от периода ранна креда – с папрати, бутафорна растителност, по стените ще има движещи се обекти – един динозавър или анимирана рисунка, която да създава усещане за движение, обясни гл.ас.Тодоров.

Днес той запозна кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, заместника му Александър Държиков, кмета на „Централен“ Георги Стаменов и представители на медиите със свършеното до момента по реализацията на проекта.

„Това, което се случва през последните 6 години в Природонаучния музей е, че от едно място, което беше пред затваряне, се превърна в най-посещавания и предпочитан културен обект в Пловдив“, заяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че музеят е включен в комбинираните билети, които Община Пловдив въведе.

„Радостното е, че от цяла България идват автобуси с ученици. Затова продължаваме да изпълняваме стратегията си по разширяване на музея и да го обвързваме със заобикалящата го среда“, допълни кметът.

„Общо 74 000 лева от общинския бюджет са предоставени за реализацията на проекта“, заяви директорът Огнян Тодоров и допълни, че предстои обявяване на обществена поръчка за доставка на експонатите за новото пространство. Прогнозната инвестиция за моделите динозаври е около 200 хиляди лева за 12-те вида.

За удобство на посетителите между зала „Ботаника“ и помещението с динозаврите се предвижда да има топла връзка.

В плановете на директора на Природонаучния музей Огнян Тодоров е и обособяването на зала с истински телескоп, което ще допълни визията на Планетариума.

Приходите на Природонаучния музей са с 35 000 лева повече в сравнение със същия период за изминалата година. От 160 000 на 190 000 лева. Очакванията са до края на годината да надминат 200 000 лева собствен приход от посещения и продажба на билети.

Най-новият експонат в музея е ягуар, а най-новата зала, която привлича още повече посетители, представлява широколистна гора с надморска височина 1000-1500 метра, която представя пейзажа на Родопите със звук и светлина.

Сред най-посещаваните са аквариумът и залата за живите пеперуди. Следващата година ще бъде отворена още една зала с още 6 на брой 1000-1500 литрови аквариуми.

Цялостният завършек за зоната ще се получи след обновяването на Дондуковата градина, като между нея и музея се предвижда да има две оранжерии с около 300 кв.метра, където да се отглеждат живи растения с помощта на специалисти от Аграрния университет.