Творческа вечер на поета Кирил Кадийски в Пловдив

В центъра ще бъде неговото изследване "За поезията“

Днес от 17.00 ч. в конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще се състои творческа вечер на поета и преводача Кирил Кадийски. В центъра ще бъде неговото наскоро издадено обемисто изследване „За поезията“.

Кирил Кадийски е сред значимите съвременни български поети. Ерудицията му проличава и в литературните портрети, които създава, есетата, книги с фрагменти и т.н., намерили място в „За поезията“. Изумителна е и преводаческата дейност на Кирил Кадийски – Вийон, Молиер, Юго, Бодлер, Маларме, Лермонтов, Бунин, Манделщам, Пастернак…
Кирил Кадийски е роден през 1947 г. в с.Ябълково, Кюстендилско. Автор е на редица книги с поезия и есеистика, преиздавани многократно. Творчеството му е превеждано във Франция, Испания, Италия, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония…
Кирил Кадийски е участник в много авторитетни международни литературни форуми, удостояван е многократно с престижни награди. Кавалер е на френския „Орден за изкуство и литература“, член-кореспондент е на френската Академия за поезия „Маларме“, член на Академията „Монмартър в Европа“.
В периода 2004 – 2009 г. е на дипломатическа работа като съветник на българското посолство и директор на Българския културен институт в Париж.