Играта като учене и забавление

Работилница на тема проведоха експерти от фондация "За нашите деца"

Работилница на тема „Играта – учене и забавление“ проведоха вчера експерти от фондация „За Нашите Деца“ със специалистите от Комплекс за социално-здравни услуги „Света Петка“ в Пловдив. За въздействието на играта и нейните възможности да развива детето разказаха социалните работници Вяра Панайотова и Десислава Илиева от Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ и старши експерт ранно детско развитие Цветелина Ганева от Центъра  за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондацията. Те обърнаха внимание на разликите между играта за учене и играта за забавление, а с малка работилница приложиха наученото на практика.
Експертите отправиха предизвикателство към специалистите от комплекса – да се завърнат в детството си и да видят играчките през очите на деца, мислейки за играта просто като средство за развлечение. От разпръснатите цветни дървени формички, животни и числа, с креативност всички заедно измислиха още много начини, по които да се забавляват заедно с децата чрез игрите и играчките. Начини, които оттук насетне ще прилагат редовно при работата си с деца и родители.
Във фондация „За Нашите Деца“ вярват, че след любовта и сигурността играта е най-добрият стимул за развитието на едно дете. Играта е ключовият начин, чрез който децата в ранна възраст /0-7 години/ опознават света и учат. Тя не е привилегия. Тя трябва да бъде част от детството на всяко дете, за да му покаже света, да развива неговите способности и да му дава възможност за силна връзка с най-близките за него хора.