Безплатни прегледи за пациенти в риск ще проведат в Пловдив

Те са част от кампанията на Национална пациентска организация за превенция на инсултите

Днес УМБАЛ „Пълмед” – Пловдив ще проведе безплатни прегледи за пациенти в риск – такива със сърдечносъдови заболявания, в прединсултно състояние, както и след прекаран инсулт. Прегледите ще се извършват само след предварително записване на телефон 032/607 349 (регистратура на ДКЦ „Пълмед“, броят пациенти, които може да бъдат прегледани в рамките на посочения ден, е ограничен).
Пловдив се очертава като най-активен в кампанията на Национална пациентска организация за превенция на инсултите – освен УМБАЛ „Пълмед” още 3 пловдивски болници вече се включиха в нея с безплатни прегледи (УМБАЛ „Свети Георги“, МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ Еврохоспитал – ул. „Коматевско шосе” №79).
Безплатните прегледи се провеждат във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене и са част от дългосрочна кампания на Национална пациентска организация, посветена на инсултите, която насърчава профилактиката на заболяването с цел предотвратяване на инсулти, подобрение качеството на живот на пациентите и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването. Освен информационните дейности чрез онлайн и печатни информационни материали, в кампанията се провеждат и безплатни прегледи за пациенти в риск в малки населени места. До края на ноември консултации ще има в Игнатиево, Долни Чифлик, Александрово, Тъжа, Павел Баня, Мъглиж, Стамболийски, като записването става през личните лекари.
Във връзка с кампанията, вчера, 22 ноември 2018 г., Национална пациентска организация гостува в Народното събрание, където проведе информационна акция за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и колко важна е превенцията на това заболяване. Акцията стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, специалисти-кардиолози и невролози.
Информационната инициатива продължи с кръгла маса на тема „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. На нея водещи специалисти невролози и кардиолози обсъдиха причините за инсулта, връзката между сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания, стандартите за лечение, добрите международни практики. Акцент беше поставен върху това, че инсултът е потенциално предотвратимо заболяване, към което трябва да се подхожда чрез мултидисциплинарно лечение. Обърна се внимание върху значението на профилактиката на сърдечносъдовите заболявания като стъпка към превенцията на инсулта, както и върху необходимостта от дългосрочни скринингови програми и държавни политики в посока ограничаване на броя, както и последствията от инсултите.
График на прегледите в Пловдив
Град    Здравно заведение    Дата на прегледите    Часови диапазон    За записване
Пловдив    МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“,
бул. „Васил Левски“ 144 А-А    26, 27, 28, 29, 30 ноември    13:00-16:00 ч.    032/674 112 или на място
Пловдив    УМБАЛ Еврохоспитал,
ул. „Коматевско шосе” №79, ет. 2,
кабинет 252    28 и 30.11 ноември, 5 и 7 декември    10:00-14:00 ч.    032/207015
Пловдив    УМБАЛ „Пълмед“    30 ноември    по график на специалистите    032/607 349