Коледното дърво ще огрее тази вечер Пловдив

Запалването на коледните светлини е в 17.30 часа

В навечерието сме на едни от най-чаканите празници. Броени дни остават до Коледа и началото на Новата 2019 година. Една много важна и специална година Пловдив!
Община Пловдив кани на традиционното церемониално запалване на светлините на коледното дърво пред сградата на общината, (пл.Стефан Стамболов № 1), което ще се състои днес в 17.30 часа.
Светлините на Коледното дърво ще бъдат запалени от кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, който ще отправи и поздрав към пловдивчани и гости на града.
За всички присъстващи ще пеят, свирят и танцуват:
• Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова. ДВФ “Омайниче“ е създадена през 1995 г.в Пловдив. Водеща в културния живот на града, формацията се изгради и доказа като школа за музикално образование и възпитание. Носител на награди, медали и отличия, „Омайниче“ достойно представя българското изкуство в Испания, Италия, Франция, Гърция и доказва своя девиз „С песен и обич творим добро“. Репертоарът е разнообразен и включва детски забавни песни, хорова и църковна музика, поп и
любимите на всички поколения участници в Омайниче – обработки на българска народна музика. Основател, ръководител, диригент и приятел на децата е Таня Орманова.
• Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев. Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.” с ръководител Веселин Козарев. Това е гайдарска и певческа група, която трайно се установява в читалището от 2014 г. Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.
• Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева. Фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица” е създаден през 2012 г. в Пловдив. Основател на самодейния състав е хореографът Нели Карабахчиева, съвместно с бивши и настоящи ученици от профил хореография в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и любители самодейци. За краткия период от своето създаване “Седенчица” е носител на  златен медал от III-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2014″ - Хисаря, – I-во място за хореографска разработка от II-ри Балкански фолклорен фестивал Пловдив “Хопни ми, тропни ми” на танца “Пуста младост” - хореография Емил Генов, I-во място от IV-тия Международен фолклорен фестивал „Златен прах“, 2017г., Челопеч. Съставът развива активна концертна дейност в Пловдив и региона. През изминалите години взема участие на международните фолклорни фестивали в Черна гора, Италия и Хърватска, а през 2017г. в Германия. Важен момент в творчеството им е приемствеността между поколенията в колектива. Чрез своята дейност ансамбълът цели да съхрани богатството и традициите на българския танцов фолклор.