На 3-ти декември връчват годишните литературни награди на Бургас

Мисия Бургас

30-11-2018, 07:00

Снимка:

Община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тази година ще бъде присъдено и най-престижното отличие за цялостно творчество "Златен пегас"

В навечерието на празника на града - Никулден, по традиция ще бъдат отличени най-добре представилите се бургаски творци на словото, издали книга през 2018-та година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3-ти декември, понеделник, в Заседателната зала на Община Бургас.

Оценката на най-добрите автори ще започне в 11.00 часа с доклад за бургаската поезия на литературния критик, преводач на книги от френски език и преподавател по български език в УНСС Юлиан Жилиев.

От 14.00 часа писателят, литературовед и преподавател по нова българска литература в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Симеон Янев ще изнесе доклад за бургаската проза.

Наградите за литература на Община Бургас за годината - "Пегас", "Христо Фотев" и "Петко Росен" ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще започне в 16.30 часа.

Тази година ще бъде присъдена и националната награда "Златен пегас" за цялостно творчество и принос в литературата и културата на Бургас, която се връчва на всеки две години.

Наградите на Община Бургас за поезия, художествена и нехудожествена проза са равностойни и се връчват за най-добра поетична книга - плакет на името на Христо Фотев, за най-добра белетристична книга - плакет на името на Петко Росен и плакет "Пегас" за поетична, белетристична книга или книга с литературна критика на бургаски автор. Плакетите са изработени от художника Ненчо Русев.

Прегледът на годишната литературна продукция на Бургас се провежда от 1990 година като част от празничната програма и тържествата, посветени на празника на града - Никулден.