Школата по народни танци "Луди Млади“ със запомнящ се концерт

Препълнена бе залата по случай 10-годишнината на школата

Школата за народни танци „Луди Млади“, Пловдив, ознаменува своята 10-годишнина със запомнящ се концерт миналата седмица. В неделя, 25.11.2018 г., Домът на културата „Борис Христов“ в града под тепетата бе изпълнен до краен предел с участници и зрители. Ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка по пътя на реализирането на нейната мисия, а именно официалното учредяване на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“.
По случай 10 години от създаването си, Школата за народни танци „Луди Млади“, една от най-известните и дейни школи в Пловдив, организира близо двучасов концерт за любителите на българския фолклор. Мащабното събитие събра на една сцена над 230 танцьори на школата, 50 от които деца на възраст между 3 и 13 години. Заедно, всички те изобразиха чрез магията на танцовото изкуство различни сцени от бита и културата на нашите предци. Красивите български хорá, съчетани с вдъхновена сценография, изкусна хореография и пъстроцветни носии от всички фолклорни области, завладяха публиката и реално изпълниха мотото на концерта, а именно „Предай нататък“.
За атмосферата в залата и визуален завършек на постановката допринесоха и картините на известния български художник Васил Горанов. Той предостави 2 от своите произведения за ползване в мултимедийното оформление на концерта.
Концертът се състоя в Дома на културата „Борис Христов“, емблематичен за града под тепетата. Голямата зала бе недостатъчна да събере всички желаещи, а билетите бяха разпродадени 3 седмици преди самата дата. В крайна сметка, над 600 човека успяха да се насладят на спектакъла на школата, като част от тях бяха правостоящи.
Концертът завърши с приемането на множество цветя и поздравителни адреси от колеги и приятели на школата. На самия финал ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка към реализирането на нейната мисия за предаване на любовта и преклонението към българските корени, а именно учредяването на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“, носещо името на основателя на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и виден педагог-хореограф в историята на фолклорното танцово изкуство. Целта и амбицията на настоятелството и членовете на читалището е то да дава възможност на все повече хора да се докоснат до магията, наречена български фолклор.

# # #

За школата:

„Школа за народни танци Луди Млади“ е създадена през 2009 г., първоначално като клуб за любители, желаещи да изучават български хорà. През 2010 г. се сформира и едноименният Фолклорен Ансамбъл към школата, който само за няколко месеца има изнесени над 20 концерта в страната и чужбина. През същата година се поставя и началото на ежегодния фолклорен фестивал за любителски групи от цялата страна „На хорото под Тепето“. Той е единствената подобна инициатива за град Пловдив и се осъществява именно благодарение на организаторите от школата в лицето на нейните ръководители Петя и Цвятко Маринови.