Общината кани празнуващите имен ден на 6 декември за обща снимка

Животът

02-12-2018, 07:00

Снимка:

Община Бургас, архив 2017

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Статистиката сочи, че точният брой на имениците на територията на града е 7083

Община Бургас кани за шеста поредна година всички, които носят името на закрилника на морския град свети Николай Чудотворец, да се наредят за "златна" снимка в 13.30 часа на площад "Атанас Сиреков".

Интересната инициатива се превърна в запазена бургаска традиция, която е неизменна част от тържествата за празника на града. Снимката ще бъде изпратена за съхранение в Държавен архив - Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.

Преди общата фотография с кмета Димитър Николов, всеки именик ще получи специална отличителна значка по повод своя празник с надпис "На Никулден имам имен ден".

След празничния 6-ти декември всички участници във фотоса пред сградата на Общината ще могат да си вземат безплатно копие от историческия кадър за спомен. Тази година снимките ще се раздават на щанда на общинското социално предприятие "Морски знаци", разположен в новия Туристически информационен център срещу Часовника, всеки делничен ден от 10.00 до 19.00 часа.

Статистиката сочи, че точният брой на имениците на територията на града е 7083. Кварталите-първенци с най-много жители с името Николай, Николина и техните производни са Централна градска част и к-с "Меден рудник" - с близо 1 500 именици. Следват ги к-с "Славейков" с 1067 и "Зорница" с 691 жители, кръстени на покровителя на Бургас - св. Николай Чудотворец.

Запазва се тенденцията името на Чудотвореца или други негови варианти да се носи предимно от мъже - 5130, жените са 1953. Сред празнуващите от мъжки пол безспорен фаворит е името Николай, а сред дамите - Николина.

Най-възрастният именик е дядо Никола от ж.к. "Меден рудник", който тази година навърши столетие, а най-възрастната именичка е баба Николинка от к-с "Братя Миладинови", която е на 101 години.