Даниел Ангелов : Състезателите се нуждаят от регулярна работа

По физическа подготовка от най-ранна възраст

За втори път през тази година, спортният отдел към Българска Федерация по Тенис проведе тестиране и изготвяне на база данни на най-добрите ни състезатели от 12 до 18 годишна възраст. По този повод през изминалата седмица на „Национален ОББ тенис център" в Борисовата градина се проведе лагер-сбор на националите, съобщи БФ Тенис.

В събитието взеха участие треньори на националните отбори на България и лични треньори на състезателите.

„Основната цел на тези изследвания е да определим нивото на съответните състезатели. Идеята е тези тестове да се провеждат по два пъти през годината. Така ще можем да направим профил на всеки един тенисист и да следим неговото развитие и прогрес във времето. Тази информация ще бъде от изключителна полза за състезателите и техните лични треньори, изготвяйки стратегии и планове за развитие на играчите", заяви Даниел Ангелов, национален треньор на България.

„ Искам да отбележа високото ниво на организация на самия лагер. Смятам, че и ние като организатори успяваме да надграждаме. Общата картина е, че състезателите се нуждаят от регулярна работа по общо физическа и специално физическа подготовка и то от най-ранна възраст.

„Все още тези изследвания не се приемат по начина по който искаме. Със сигурност мога да кажа, че на второто тестиране има по-голяма осъзнатост от състезатели и лични треньори".

„На практика тестовете са едни и същи както през пролетта. Идеята е да следим развитието и прогреса на състезателите. Новото в това тестиране е, че се опитваме да дигитализираме някои от нещата в тестовете. Това става при попълване на въпроси за здравен статус на един състезател. Също така се попълва въпросник каква храна приемат тенисистите, как се хранят, колко вода пият, неща които са от съществено значение за развитието на спортистите", допълни Даниел Ангелов.