Днес почитаме Свети Спиридон - чудотворец

Имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дарко

Православната църква чества днес Свети Спиридон- чудотворец. Той е бил един от великите светители и чудотворци на IV век.
Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.
В България Свети Спиридон се почита като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народът разказва, че Св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери.
Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите. Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград. Народът вярва, че Св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.
Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните. Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.
Днес имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен