Свети Спиридон е Денят на майсторите

Животът

12-12-2018, 17:46

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме Свети Спиридон с различни обичаи

Еснафи се събират за Свети Спиридон

Днес се проведе традиционният Еснафски празник

Денят на Св.Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др. В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св.Спиридон. Част от Еснафския празник в миналото бил и традиционният обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание, като празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.
Точно така протече днес и традиционният Еснафски празник „Св.Спиридон“, организиран от Регионалния етнографски музей - Пловдив, Регионалната  занаятчийска камара - Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив.
Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани потегли сутринта към църквата „Св. Петка“, където бе отслужена тържествена литургия. След като се почерпиха с осветеното еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и починали майстори, под съпровода на гайда и тъпан шествието премина през калдаръмените улички на Стария град и се върна в Етнографския музей.
Там устабашията – най-старият и почитан майстор – Кирил Коликов държа напътствена реч пред кандидатите за майстори, връчи им майсторските свидетелства и ги препаса през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“. На челото на всеки кандидат майстор Коликов нарисува с черно багрило кръст.
Тази година кандидатите за майстори бяха 9 на брой. Петима от тях ножари – Ивелин Вощански, Калин Метов, Веселин Йорданов, Галин Гочев и Кирил Митрашков. Две майсторки получиха свидетелства за художествено плетиво – Жанна Стефанова и Добринка Гърдева. Две бяха и майсторките на художествени тъкани – Светлана Петрова и Мария Минкова-Джурова. Свидетелствата им бяха връчени от заместник-кмета по култура и туризъм инж.Александър Държиков.
Тази година и един чирак – кожарят Костадин Георгиев, доказал че е напреднал в обучението си, беше произведен в калфа. Произведенията на всички майстори са изложени в Етнографския музей, за да е видно, че кандидатите са заслужили майсторското си звание.
Според традицията в чест на светеца покровител еснафът е закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. На днешния ден празничния зиафет (угощение) бе даден от майстор Кирил Коликов, най-старият и почитан майстор, който тази година чества и личен юбилей – 70-тата си годишнина. Тя бе ознаменувана с голяма изложба и празник преди месеци в Етнографския музей. Освен с обща снимка за спомен, майстори, калфи и чираци седнаха на обща трапеза, за да се веселят както подобава.