Косовският посланик се срещна с кмета на Пловдив

Обсъдиха възможностите за реализиране на съвместни културни мероприятия

Възможностите за реализиране на съвместни културни мероприятия, филмов фестивал и популяризиране на Пловдив в Косово обсъдиха по време на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев и Н.Пр. Едон Цана, посланик на Косово в Пловдив.

„Пловдив като Европейска столица на културата не е само важен за България, важен е и за цяла Източна Европа. Това е гордост за всички източноевропейци“, заяви и Н.Пр. Едон Цана. По думите му град Призрен напомня на Пловдив и също е така важен за Република Косово, както и за населението там, ето защо се дискутира възможността за организиране на срещи с представители на местните власти.

От своя страна, кметът на Пловдив Иван Тотев акцентира на доброто икономическо развитие на града през последните години, просперитетът на индустрията, все по-големите чуждестранни инвестиции, както и добрите взаимоотношения с побратимените градове и съседните държави.
„Пловдив е посещаван от близо 1 милион туристи, а броят на нощувките е 500 000, факт, с който много се гордеем“, посочи още кметът.

По време на днешната среща беше обсъден и въпросът за културен обмен и организиране на седмица на България в Косово с представяне и на град Пловдив и обратно.